Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz ürünleri, kırmızı et yemekleri, özel kebap çeşitlerini yeme imkanları mevcuttur. Balık ızgaraları, tantuni, cezerye, kuş gözü, humus, telatür, eya dolması, şırdan, bandırma, yüzük çorbası, övelemeç özel yöresel yemeklerdendir.
Başka yerlerde pek bulunamayacak bir özel yiyecek "zahter" leblebi tozu, dövülmüş karpuz çekirdeği, susam ve yiyeceğe adını veren baharat zahterden (zahter kekik’in yakın akrabasıdır) oluşan karışımla hazırlanıyor. Ekmeğin içi açılıp önce saf zeytinyağına banılıyor, sonra da bu karışım serpilip kapatılıyor. Değişik lezzetleri denemeyi sevenlere önerilir. Yöre halkı kahvaltıda yiyor.
İçeceklerin popüler olanları şalgam suyu, yazın meyan şerbeti ve yemeklerden sonra Mersin usulü Tarsusî kahve. Tarsusî aslında bildiğimiz Türk kahvesi ama küçük fincanda değil de çay bardağında geliyor.
Tatlı çeşidi de zengin; en özgün tatlı havuçtan yapılan cezerye. Her yerde bulunuyor, Kadayıfın salamura yapılmamış taze peynirli olanı diye tarif edebileceğimiz künefe de çok ünlü. Bir başka tatlı ise Kerebiç, Ramazan'da çokca tüketilen bir tatlıdır. Beyaz bir köpüğün içinde yatan, içi Antepfıstığı ya da cevizle dolu olan, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan Çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir. Balık yedikten sonraavokado, tahin, dövülmüş ceviz ve balla yapılan tatlıyı da deneyebilirsiniz.
Son zamanlarda yeni icat bir tatlı daha çıktı. Özellikle rakı sofralarının sonunda sunulan bu tatlı Mersin tarımının yeni ürünü avokado, tahin, dövülmüş ceviz ve balla yapılıyor. Mersinlilerin yeni gözdesi olmaya aday.
Yöre mutfağının lezzetli yemekleri acılı ve bolca baharatlıdır. Gerçi turizm geliştikçe servis anlayışı da değişiyor, garsonlar önceden uyarıyorlar ama gene de dikkatinizi çekmekte yarar gördük.
TANTUNİ
Türkiye’nin pek çok kentinde Mersin tantuni olarak satılan bu meşhur tat, kuşbaşı şeklinde kesilmiş etlerin kavrulması ve dürüm içerisinde sunulmasıyla bilinir. Ekmek arası olarak da yapılabilir. Genellikle turşu ve limon ile birlikte servis edilir.
CEZERYE
Havuçların rendelenmesi ve haşlanması ile yapılan yöresel bir tatlıdır. İçinde ceviz, şeker, fıstık üstünde Hindistan cevizi vardır. Enerji deposu olarak adlandırılır.
KEREBİÇ
Özellikle Ramazan ayında çok talep gören Mersin’e özgü bir tatlı olan kerebiç, 7 gün boyunca tazeliğini ve tadını korumasıyla ünlüdür. İçi fıstık dolu olan irmikle kaplanmış köfte şeklindeki kerebiç üstüne dökülen Çöven Kökü sosu ile servis edilir.
TARSUS KEBABI
Adana kebabıyla benzetilen ve rekabet eden Tarsus kebabı Mersin’in en meşhur tatlarından birisidir. Adana kebabı ile farkları ise Tarsus kebabının malzemeleri arasında soğan da bulunur. Dürüm ve porsiyon olarak servis edilen bu kebabın ünü gitgide daha fazla yere yayılmaktadır. Mersin’e gelenlerin denemesini tavsiye ederiz.
LEPE
Mersin’de bulgur yemekleri mutfakta önemli bir yer tutar. Bölgeye has lepe çorbası bulgur, soğan, patates karışımından yapılan bir yemektir. Lezzetli bu yemeğin yapılışının da kolay olmasından dolayı bölgede bolca yenilir. Özellikle akşam yemeklerinde ana yemekten önce yenilir.
FINDIK LAHMACUN
Özellikle lahmacun severlerin yeni tutkusu olan fındık lahmacun, bu lezzetten vazgeçemeyen ve çok kalori almak istemeyenler için ideal bir boyutta aynı tadı sunuyor. Mersin bölgesinden büyük şehirlere doğru yayılan yeni bir yemek trendi diyebiliriz.