Bugün 21 Kasım 2024 Perşembe
 
Ne Yenir?
Ana sayfa > Mersin > Ne Yenir?

Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz ürünleri, kırmızı et yemekleri, özel kebap çeşitlerini yeme imkanları mevcuttur. Balık ızgaraları, tantuni, cezerye, kuş gözü, humus, telatür, eya dolması, şırdan, bandırma, yüzük çorbası, övelemeç özel yöresel yemeklerdendir.

Mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahip. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor.

Akdeniz’in bütün kıyıları gibi tarih boyunca insanların sürekli hareket ettiği, deniz ticareti yolu ile farklı bölgelere gidip gelen gemilerin insanların taşıdıkları kültürel çeşitlilik de bu özelliğe eklendiğinde zengin bir mutfak ortaya çıkıyor. Bu mutfak deniz sahilinden Toroslar’ın yükseklerine doğru yayılan yerleşimlerde de farklılıklar gösteriyor.

Mersin ve çevre turizm merkezlerinin tümünde yerel mutfağın ürünleri bulunabiliyor. Kebap çeşitleri mutfağın esasını oluşturuyor.En yaygın olanı, kebapçıların yanında neredeyse her sokak başında bulunanı Tantuni. Küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılıyor. Kebabın çeşidini ise saymak mümkün değil, onlarca çeşidi var. Ama Çukurova ve Güneydoğu’da ortak özellikler gösteren mutfağın Mersin’e özel yanları da var. Fırında veya kızartılarak yapılan içli köfte Mersin’de haşlanarak yapılıyor ve daha hafif oluyor.

Deniz ürünlerine gelince "Jumbo" denilen iri karidesler, doğu Akdeniz’in en beğenilen balığı lagos, çipura, kalamar, akya, eşkina, ahtapot, kalamar, subye diye sıralanıyor.

Başka yerlerde pek bulunamayacak bir özel yiyecek "zahter" leblebi tozu, dövülmüş karpuz çekirdeği, susam ve yiyeceğe adını veren baharat zahterden (zahter kekik’in yakın akrabasıdır) oluşan karışımla hazırlanıyor. Ekmeğin içi açılıp önce saf zeytinyağına banılıyor, sonra da bu karışım serpilip kapatılıyor. Değişik lezzetleri denemeyi sevenlere önerilir. Yöre halkı kahvaltıda yiyor.

İçeceklerin popüler olanları şalgam suyu, yazın meyan şerbeti ve yemeklerden sonra Mersin usulü Tarsusî kahve. Tarsusî aslında bildiğimiz Türk kahvesi ama küçük fincanda değil de çay bardağında geliyor.

Tatlı çeşidi de zengin; en özgün tatlı havuçtan yapılan cezerye. Her yerde bulunuyor, Kadayıfın salamura yapılmamış taze peynirli olanı diye tarif edebileceğimiz künefe de çok ünlü. Bir başka tatlı ise Kerebiç, Ramazan'da çokca tüketilen bir tatlıdır. Beyaz bir köpüğün içinde yatan, içi Antepfıstığı ya da cevizle dolu olan, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan Çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir. Balık yedikten sonraavokado, tahin, dövülmüş ceviz ve balla yapılan tatlıyı da deneyebilirsiniz.

Son zamanlarda yeni icat bir tatlı daha çıktı. Özellikle rakı sofralarının sonunda sunulan bu tatlı Mersin tarımının yeni ürünü avokado, tahin, dövülmüş ceviz ve balla yapılıyor. Mersinlilerin yeni gözdesi olmaya aday.

Yöre mutfağının lezzetli yemekleri acılı ve bolca baharatlıdır. Gerçi turizm geliştikçe servis anlayışı da değişiyor, garsonlar önceden uyarıyorlar ama gene de dikkatinizi çekmekte yarar gördük.


TANTUNİ

Türkiye’nin pek çok kentinde Mersin tantuni olarak satılan bu meşhur tat, kuşbaşı şeklinde kesilmiş etlerin kavrulması ve dürüm içerisinde sunulmasıyla bilinir. Ekmek arası olarak da yapılabilir. Genellikle turşu ve limon ile birlikte servis edilir.




CEZERYE

Havuçların rendelenmesi ve haşlanması ile yapılan yöresel bir tatlıdır. İçinde ceviz, şeker, fıstık üstünde Hindistan cevizi vardır. Enerji deposu olarak adlandırılır.




KEREBİÇ

Özellikle Ramazan ayında çok talep gören Mersin’e özgü bir tatlı olan kerebiç, 7 gün boyunca tazeliğini ve tadını korumasıyla ünlüdür. İçi fıstık dolu olan irmikle kaplanmış köfte şeklindeki kerebiç üstüne dökülen Çöven Kökü sosu ile servis edilir.




TARSUS KEBABI

Adana kebabıyla benzetilen ve rekabet eden Tarsus kebabı Mersin’in en meşhur tatlarından birisidir. Adana kebabı ile farkları ise Tarsus kebabının malzemeleri arasında soğan da bulunur. Dürüm ve porsiyon olarak servis edilen bu kebabın ünü gitgide daha fazla yere yayılmaktadır. Mersin’e gelenlerin denemesini tavsiye ederiz.




LEPE

Mersin’de bulgur yemekleri mutfakta önemli bir yer tutar. Bölgeye has lepe çorbası bulgur, soğan, patates karışımından yapılan bir yemektir. Lezzetli bu yemeğin yapılışının da kolay olmasından dolayı bölgede bolca yenilir. Özellikle akşam yemeklerinde ana yemekten önce yenilir.




FINDIK LAHMACUN

Özellikle lahmacun severlerin yeni tutkusu olan fındık lahmacun, bu lezzetten vazgeçemeyen ve çok kalori almak istemeyenler için ideal bir boyutta aynı tadı sunuyor. Mersin bölgesinden büyük şehirlere doğru yayılan yeni bir yemek trendi diyebiliriz.




  Duyurularımızdan haberdar olmak için
E-Bültenimize kayıt olabilirsiniz.
 
  Ana sayfa | Mersin Giad | Üyelik | Komisyonlar | Faaliyetler | Galeri | Basında Biz | Duyurular | Mersin | İletişim
  Mersin Girişimci İş Adamları Derneği © Tüm Hakları Saklıdır.   Tasarım & Uygulama: Mersin web tasarım